Pas op voor deze Corona cyberaanvallen

Door de Corona-crisis piekt het internetverbruik in Nederland. Een conference-call met een blaffende hond op de lijn, dagelijks inloggen op het netwerk van uw werkgever… maar ook video’s streamen en heel veel browsen nu sportclubs, restaurant en ander vermaak is gesloten. En in tijden van onzekerheid overstemt onze informatiedrang ons niet-pluis-gevoel. E-mails die we normaal naar de prullenbak verplaatsen, bekijken we nu toch eens aandachtig. En websites die beweren een spannend nieuwtje te hebben, bezoeken we dan toch. Internetcriminelen gebruiken de onzekerheid rondom Corona en schroeven hun capaciteit op. En nu iedereen vaak en langer online is, kunnen zij meer potentiële slachtoffers bereiken. Voorkom extra zorgen en blijf ook in deze periode waakzaam. Hieronder leest u de gesignaleerde Corona cyberaanvallen.

1. Phishing en smishing

Of het nu gaat om een geweldige aanbieding voor mondkapjes of een verzoek van uw bank om uw inloggegevens achter te laten voor een antibacteriële bankpas… het zijn allemaal nep e-mails en sms’jes. Maar voor internetcriminelen een snelle truc waarmee ze in één klap honderdduizenden mensen bereiken. En hoewel u de scherpe aanbieding met rollende ogen naar de prullenplak verplaatst, wordt het vervelender als deze ‘neppers’ uit bronnen zoals het RIVM lijken te komen. Surf daarom altijd zelf naar de website van betrouwbare bronnen voor informatie. En lijkt een aanbieding te goed om waar te zijn? Dan is dat ook vaak zo. Meer weten over hoe u de ‘neppers’ van de echte onderscheidt en wat u kan doen als u toch heeft geklikt? Lees onze phishing en smishing blog.

“Het verdienmodel van internetcriminelen is oude koek. Volg daarom altijd u gevoel en laat u niet verleiden…”

2. Nep webshops

Door de schaarste in handzeep en antibacteriële gels hebben we onze voorzichtigheid opzij gezet en bestellen we op webshops waar we dat normaal gesproken niet zouden doen. Het vervelende is dat deze bestelling er eentje is van ‘wel betalen, niet leveren’. Het verdienmodel van internetcriminelen is oude koek. Volg daarom altijd uw gevoel en laat u ook niet verleiden om voor het dure aanbod op bekende marktplaatsen zoals Bol.com, EBay en Amazon te gaan. De aanbieders op deze platformen vragen momenteel astronomische prijzen voor hygiëneproducten. Twijfelt u over de echtheid van een webshop? Controleer deze op de website van de Politie.

3. Besmettingsgraad op wereldkaart

Een malafide website met een wereldkaart die het aantal verspreidingen laat zien. Het verloop van de virus-verspreiding vinden veel mensen een interessant gegeven en daar maken criminelen graag gebruik van. Bij het bezoek van deze website zoekt de geïnstalleerde malware naar inlogcodes die u in uw browser heeft opgeslagen. Zorg er daarom altijd voor dat u de browser update naar de meest recente versie. Deze versie is namelijk de veiligste.

Deze wereldkaart komt ook in de uitvoering applicatie, die u kan downloaden op (onbetrouwbare) websites. In de applicatie zit een ransomware virus verstopt, klaar om alle bestanden op uw telefoon te versleutelen zodra u deze opent. Wees daarom verstandig en downloadt alleen applicaties via de officiële appstores van Apple en Android. Blijft op de hoogte van de Corona verspreiding via het RIVM.

4. Doorgestuurde WhatsApp berichten

En ook in deze crisis zijn social media in een hoofdrol gecast. Bijzondere nieuwsfragmenten, informatie en Corona-gifjes houden ons deze dagen op de been. Maar deze media worden ook als platform gebruikt om nepnieuws, angst en malware te verspreiden. En dat willen we juist niet delen met familie en vrienden. En vooral WhatsApp wordt meer gebruikt dan andere social media om malafide berichten te delen. Wanneer u het linkje in het bericht opent, infecteert een virus uw apparaat. Het beste wat u kan doen is: niet klikken op doorgestuurde berichten uit onbekende bron. En anders: uw telefoon scannen met een virusscan-app. En ook even opletten bij het gebruik van Web-WhatsApp.

“Helaas is dit een truc en draagt u, door te betalen, alleen maar bij aan de inkomsten van de crimineel.”

5. Corona / Covid-19 handleidingen

Hoe oefent u ‘goede’ hygiëne, hoe beschermt u uw gezin en hoe gedraagt u zich het best op openbare plekken? Vragen die we allemaal hebben en waar wat extra informatie niet ongelegen komt. Deze handleidingen ontvangt u per e-mail of komt u toevallig tegen in een advertentie op het internet. Het openen van zo’n handleiding vereist een klikje op een link aan uw kant. Een klik dat een stukje malware activeert dat chaos creëert op uw apparaat. Momenteel huist de malware Ursnif in deze handleiding, dit virus kan uw bankgegevens stelen. Lees onze blog voor meer informatie over phishing.

6. Meedoen aan een digitaal Corona-onderzoek

We willen allemaal ons steentje bijdragen. Voor de een is dat de maaltijd bestellen bij een lokaal restaurant of een muzikaal optreden geven op het plein voor een verzorgingstehuis, voor de ander is dit doneren aan een digitaal Covid-19 onderzoek om een geneesmiddel te vinden. Helaas is dit een truc en draag u, door te betalen, alleen maar bij aan de inkomsten van de crimineel.

7. Phishing mails voor thuiswerkers

En ook op uw zakelijke e-mailadres is het opletten. De komende weken kunt u meer e-mails ontvangen die u vertellen een verbinding tot stand te brengen met uw bedrijf. E-mails die u in werkelijkheid doorsturen naar een webpagina die lijkt op Gmail of Office 365. De gegevens die u daar achterlaat komen direct bij de internetcrimineel terecht. En al die inloggegevens die zij ontvangen gebruiken zij om eens flink de boel te verstoren. Daarnaast zijn deze phishing mails goede scouts om uit te vinden welke bedrijven zwakke plekken hebben en daarom verder uitgebuit kunnen worden. Wilt u meer weten over welke risico’s Corona voor bedrijven heeft? Lees dan de blog van onze Perfect Day collega’s.

In crisis tijden verschuiven onze prioriteiten waardoor online veiligheid minder aandacht krijgt. Om onze digitale infrastructuur overeind te houden en geen extra zorgen voor onszelf te creëren is het juist belangrijk om wel op uw online veiligheid te letten. Heeft u zorgen over uw online veiligheid in tijden van Corona? De Cyberwacht staat paraat. 

Hallo, wij zijn De Cyberwacht:

De telefonische spoedlijn voor gehackt Nederland en voor advies over het beveiligen van jouw apparatuur.

Maak hieronder een keuze zodat we je gelijk goed kunnen helpen:

Ik heb een cyberdekking bij ANWB / Unigarant en zoek advies of hulp.

Ik ben verzekerd voor de Cyberservice van Nationale-Nederlanden en zoek advies of hulp.

Ik ben op zoek naar onafhankelijk advies of hulp van de Cyberwacht helpdesk.

Wilt u meer over  cybercriminaliteit? 

Dit begrijpen wij zeker! Cybercriminaliteit is een breed begrip. Van hacks tot aan malware en fraude. Lees onze blogs vol met feiten, tips en nieuws!

>> Naar de blogs