Nieuwe vorm van oplichting: stemmen klonen met behulp van AI

Een nepspeech van de minister-president, gezichts- en stemvervorming in films en gekke filters op social media. Al geruime tijd kunnen we met behulp van AI-technologie bestaand beeld en geluid digitaal manipuleren. De technologie wordt alsmaar beter, waardoor de manipulaties amper van echt te onderscheiden zijn. Een ontwikkeling waar mensen met vervelende of illegale bedoelingen helaas ook steeds meer gebruik van maken.

Het gebruik van deepfake-video’s om nepnieuws te verspreiden, mensen te kwetsen of op te lichten is al wat langer bekend. Het kopiëren van stemmen, voice cloning, met het doel mensen op te lichten zien we nu ook steeds vaker voorkomen.

Deepfakes en voice clones, wat zijn het?

Deepfake is een combinatie van de Engelse termen deep learning en fake (nep). Deepfakes zijn digitale manipulaties van beeld en video, waarbij artifical intelligence-technologie gebruikt wordt om originele beelden te veranderen of zelfs volledig neppe beelden te creëren. Een afgeleide daarvan is de audiofake of voice clone. De term zegt het al, dit is een manipulatie van een audio-opname, zoals echte stemopnames of geluidsfragmenten, waar ook AI voor wordt gebruikt. Het wordt ook wel voice cloning genoemd.

Zowel deepfakes als voice clones worden op allerlei creatieve manieren ingezet. Denk aan het creëren van special effects voor films of videogames. Maar ook voor het tot leven wekken van oude
foto’s en creëren van gekke filters op social media. De technologie wordt alsmaar beter en maakt hyperrealistische tegenwoordig van dusdanig goede kwaliteit, dat acteurs in Hollywood zich zorgen maken dat zij door AI op een gegeven moment overbodig worden.

Hoe gebruiken criminelen voice cloning-technologie?

Software en apps om stemmen te kopiëren zijn makkelijk beschikbaar en te gebruiken, waardoor iedereen zo’n digitale manipulatie kan maken. Criminelen zetten deze steeds vaker in om mensen op te lichten en geld afhandig te maken. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is een kort fragment van iemands stem, een paar seconden is genoeg. Deze vinden ze op social media of nemen ze op tijdens een telefoongesprek.

Hoe herken je een nepstem?

De eerste nepstemmen waren met het blote oor te herkennen. Denk aan stemmen die niet helemaal als het origineel klonken of haperden. Maar AI-technologie ontwikkelt zich razendsnel, waardoor het herkennen van een nepstem steeds moeilijker wordt. Cybercriminelen maken hier voor fraude en oplichting steeds meer gebruik van. Bijvoorbeeld door iemands stem na te maken, om vervolgens

Bronnen:
– https://veiliginternetten.nl/thema/social-media/zijn-deepfakes-gevaarlijk/
– https://veiliginternetten.nl/thema/social-media/wat-zijn-deepfakes/
– https://consumer.ftc.gov/consumer-alerts/2023/03/scammers-use-ai-enhance-their-family-emergency-schemes
– https://www.scamadviser.com/articles/how-scammers-are-using-voice-clones-to-scam-millions

Hallo, wij zijn De Cyberwacht:

De telefonische spoedlijn voor gehackt Nederland en voor advies over het beveiligen van jouw apparatuur.

Maak hieronder een keuze zodat we je gelijk goed kunnen helpen:

Ik heb een cyberdekking bij ANWB / Unigarant en zoek advies of hulp.

Ik ben verzekerd voor de Cyberservice van Nationale-Nederlanden en zoek advies of hulp.

Ik ben op zoek naar onafhankelijk advies of hulp van de Cyberwacht helpdesk.