Op afstand meekijken, hoe werkt het?

Ik zie, ik zie… wat u nu ziet

Kent u dat gevoel? Dat u met woorden iets probeert te omschrijven, maar dat het niet lukt om de ander duidelijk te maken wat u ziet? Maak kennis met ‘Meekijken op Afstand’. Een stukje software waarmee de Cyberwacht in real-time op uw apparaat meekijkt. Onze experts verhelpen uw probleem, terwijl u achterover leunt.

Wij klikken voor u

Met behulp van onze experts installeert u een stukje software dat het meekijken mogelijk maakt. We zien waar op de server een virus heisa maakt en welke instellingen aangepast moeten worden. Vaak gaan onze experts nog een stapje verder. Ze vertellen u niet alleen welke instellingen u moet aanpassen, maar doen het voor u. Zo kan u achterover leunen en als opzichter de controle houden. Hack opgelost? Dan verwijderen we de ‘meekijk-software’ van uw apparaat.

Teamviewer of Anydesk

 

Binnen de Cyberwacht gebruiken we twee programma’s om mee te kijken op uw apparaat. De bekendste methode is Teamviewer. Misschien gebruikt de IT afdeling van uw bedrijf deze zelf al. Daarnaast gebruiken we Anydesk als back-up, bijvoorbeeld als een virus het eerste programma blokkeert.

Hoe werkt het?

Nadat u het programma heeft geïnstalleerd en geopend, creëert Teamviewer of Anydesk een uniek wachtwoord. Dit wachtwoord deelt u met de expert die u nog altijd aan de telefoon hebt. We gebruiken dit wachtwoord om een veilige verbinding te maken met uw apparaat. De veilige verbinding zorgt ervoor dat de apparaten met elkaar kunnen praten. Al dit gepraat is ook nog eens encrypted, in codetaal dus. Hierdoor snapt geen enkele crimineel iets van het gesprek.

Veilig?

Meekijk-software is geen virus, maar een computerprogramma zoals uw videospeler en uw PDF reader. De software zorgt ervoor dat uw apparaat zo privé mogelijk blijft. Onze experts zien dus alleen dat wat zij moeten zien. En dit onder uw eigen toeziend oog. Dit betekent dat we bijvoorbeeld uw bureaublad achtergrond niet kunnen bekijken en niet zomaar toegang hebben tot uw foto’s en bestanden. Soms zijn er bepaalde bestanden nodig om het probleem op te lossen. Pas wanneer u op ‘oké’ klikt heeft de expert hier toegang tot. En andersom natuurlijk ook. Als de expert u een bestand stuurt in de meekijk-weergave, wordt deze pas gedownload wanneer u op ‘oké’ klikt. Zo houdt u de controle, lekker toch.

Let op

Niet alleen wij gebruiken deze software, maar ook criminelen hebben er een handje van om via meekijk-software op uw apparaat binnen te dringen. Geef (vreemde) personen nooit toestemming om software op uw apparaat te installeren. En anders weet u wat u te doen staat: klik op het kruisje rechtsboven en verbreek de verbinding. Bel daarna de Cyberwacht.

Hallo, wij zijn De Cyberwacht:

De telefonische spoedlijn voor gehackt Nederland en voor advies over het beveiligen van jouw apparatuur.

Maak hieronder een keuze zodat we je gelijk goed kunnen helpen:

Ik heb een cyberdekking bij ANWB / Unigarant en zoek advies of hulp.

Ik ben verzekerd voor de Cyberservice van Nationale-Nederlanden en zoek advies of hulp.

Ik ben op zoek naar onafhankelijk advies of hulp van de Cyberwacht helpdesk.

Wilt u meer over  cybercriminaliteit? 

Dit begrijpen wij zeker! Cybercriminaliteit is een breed begrip. Van hacks tot aan malware en fraude. Lees onze blogs vol met feiten, tips en nieuws!

>> Naar de blogs